Automatiseren of mechaniseren?

Het is de kunst van het weglaten

Denkt u wel eens na over de toekomst van volledig automatisering van uw productieproces? Wat gaan veranderingen voor uw bedrijf betekenen? Is er wel financiële ruimte voor deze investering en wat levert het uiteindelijk op? Soms worden er grote investeringen gedaan, waar vaak juist simpele oplossingen over het hoofd gezien, vindt Marc Vulders – directeur Marvu foodprocessing equipment. Als machinebouwer, met specialisme in transportbanden wil Marc graag voedselproducenten helpen met een passende oplossing te vinden.

Gevaren van automatisering

Natuurlijk levert automatisering de bedrijven veel besparing van tijd en geld op. Toch moeten we rekening houden met het feit dat zelfs met alle beste beveiligingssystemen, de menselijke hand en controle onmisbaar zal blijven. Er is altijd wel een technische bottleneck te vinden. Dus het volledig automatiseren zal zeer zeker een besparing op de arbeidskrachten en kosten bieden, maar anderzijds zullen er ook hoger (opgeleide) gekwalificeerde operators moeten worden aangesteld om de ontwikkelde techniek te controleren en beheersen. “Ik adviseer bedrijven daarom om een gedeelte van hun productieproces manueel te doen, of middels eenvoudige mechanische oplossingen aan te pakken.”

i-Drive transportbandensysteem

“Mechanisering bespaart arbeid en tijd. Het weg bezuinigen van arbeidsuren geeft een positief effect op de financiële balans. Maar mag niet ten koste gaan van de flexibiliteit en kwaliteit.”

Return On Investment

Belangrijk is dan ook om goed in te schatten wát er moet worden gemechaniseerd en hoe lang bijvoorbeeld de terugverdientijd mag zijn. Marc Vulders: “Veel bedrijven laten geld liggen, omdat ze niet de goede rekenslag maken. De terugverdientijd van de (forse) investeringen wordt vaak te kort genomen. Het levert uiteindelijk niet het gewenste rendement op. En daarbij komt ook nog eens dat er rekening gehouden moet worden met de afschrijving van de aanschaf.
Soms kan een meer eenvoudige mechanische oplossing meer efficiëntie bieden dan een volledig geautomatiseerde oplossing. In tijden van economische crisis zijn de investeringsbudgetten beperkt. Een eenvoudige mechanische oplossing met een relatief lage aanschafwaarde (en dus een korte terugverdientijd) kan het juiste rendement leveren.

Bent u benieuwd welke beslissing de beste is op gebied van investeringen binnen uw productie- of verpakkingslijn? Neemt u dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Wij komen ook graag bij u op locatie langs om uw situatie te inventariseren en de best passende oplossing te bieden.

Ja, ik wil graag vrijblijvend advies

Hallo

Laat onze specialisten met u meedenken.