Maatwerk wordt steeds belangrijker

In een eerder artikel bespraken we de belangrijkste uitdagingen voor de voedingsindustrie, een daarvan was de steeds veranderende consumentvraag. Welke impact heeft dit op de voedselproducenten en wat moeten zij doen om deze uitdagingen het hoofd te blijven bieden? Wij nemen je mee.

Impact van maatwerk automatisering op de voedingsindustrie

De toenemende vraag en verwachtingspatronen van consumenten heeft flinke gevolgen voor voedingsproducenten. De belangrijkste pijnpunten zijn:

• Opschalen van productie 
Misschien een open deur, maar de toenemende vraag naar een breed aanbod zorgt dat er meer geproduceerd moet worden. Dit dwingt voedselproducenten naar de huidige processen te kijken en deze te optimaliseren. Maar, een bestaand productieproces uitbreiden is geen eenvoudige klus. Want waar begin je en waar zit de bottleneck?

• Uitbreiden van huidige assortiment
100 gram meer of minder, dat extra smaakje, kartonnen verpakking of toch plastic: het zijn allemaal voorbeelden van eisen die consumenten aan voedingsproducenten stellen. De producent moet nogal wat afwegingen maken en een juist antwoord lijkt er eigenlijk niet te zijn.  Ondertussen moeten voedingsproducenten hun best doen om deze verwachtingen bij te benen.

• Kwaliteit, veiligheid en hygiëne 
Nee, een product dat niet voldoet aan de hoogste standaarden is simpelweg niet meer voldoende. Dat is nogal wat. Want een product van A tot Z produceren en de hoogste kwaliteit afleveren betekent dat iedere tussenstap tijdens het proces consistent op orde moet zijn.

Automatisering als oplossing van het probleem

Automatisering betekent niet meer dan het verminderen van handmatige werkzaamheden dankzij machines. Dat kan van alles zijn. Van transport, verpakken, wegen en reinigen, tot kwaliteitscontroles en snijden. Machines zijn daarbij consistenter en voorspelbaar: ze voeren simpelweg de taken uit die hen worden opgedragen.

Het grote voordeel van een geautomatiseerd proces is dat het menselijk falen elimineert. Daarnaast schaal je een stuk sneller op dankzij de hulp van deze machines. Zo produceer je meer producten binnen kortere tijd én wordt het gat aan vakmensen op creatieve wijze gedicht.

Omdat er talloze manieren zijn om een productieproces te automatiseren, moeten voedselproducenten kijken naar hun bedrijfsdoelstellingen –en werkwijze. Heeft jouw bedrijf bijvoorbeeld problemen met het transport van producten of gaat de kwaliteitscontrole nog niet zoals gewenst? Dan kun je deze pijnpunten als prioriteit stellen wanneer je gaat automatiseren. Onthoud daarom dat automatisering altijd een maatwerk oplossing is, geen standaard product.

Automatisering als middel, niet als doel

Momenteel worden technologisering en automatisering enorm gepusht. Het lijkt wel of automatisering van processen het doel op zich is geworden in plaats van een middel om de bedrijfsdoelen te bereiken. Vaak resulteert dit in processen en investeringen die niet de waarde bieden waarop gehoopt wordt, zonde!

Nu de voedingsindustrie voor flinke uitdagingen komt te staan, worden maatwerk transportmachines steeds belangrijker. Met de nadruk op maatwerk omdat ze specifiek worden aangepast aan de unieke productie-eisen van elke producent. Dit leidt tot een efficiëntere en effectievere productie, waardoor tijd en kosten worden bespaard. Bovendien verbetert maatwerk de hygiëne en voedselveiligheid dankzij specifieke design-oplossingen. Hierdoor wordt de kans op contaminatie verkleind. Dit helpt voedingsproducenten de kwaliteit van hun producten te waarborgen en de tevredenheid van de klanten te verhogen. Kortom, de machine moet de eindgebruiker dienen, niet andersom. Maatwerk zorgt voor dat geoliede proces. Nu én in de toekomst. 

Zonder een functionerend voedselverwerkingsproces geen eten op je bord. Zo simpel is het. Want als de banden niet draaien en alle processtappen in de productielijn niet als een geoliede machine werken, staan de organisatie en haar medewerkers stil – en stilstand is achteruitgang. Marvu biedt organisaties en hun medewerkers de zekerheid dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen en het werk blijft doorgaan. Meer weten over maatwerk transportsystemen voor de voedingsindustrie? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Hallo

Laat onze specialisten met u meedenken.