Wat kost stilstand?

Uit kostenbesparende redenen bezuinigen voedselproducenten vaak veel op het technisch onderhoud van hun machinepark. Maar hebben deze ondernemers in de gaten hoe groot de gevolgen zouden kunnen zijn? Want wat kost het als de productie enkele uren stil valt?

Verontrustende cijfers

In 2010 heeft TNS NIPO onderzoek gedaan naar de technische tekortkomingen aan het Nederlandse machinepark onder meer dan vierhonderd bedrijven. Hierbij spraken beheerders en onderhoudsmanagers zich uit over de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun bedrijfsmiddelen. Bij 135 grotere industriële bedrijven is er sprake van een reële mogelijkheid op serieuze incidenten als gevolg van technisch falen. Oorzaken hiervoor zijn het bezuinigen op kwaliteit bij de aanschaf van nieuwe machines, een sterk verouderd machinepark, het snijden in het onderhoudsbudget en onvoldoende preventief onderhoud.

Verlies kennis machinepark

Vijf jaar na het onderzoek blijkt in de praktijk, dat bedrijven nog steeds geen extra ruimte in hun onderhoudsbudget te kunnen creëren. “Waar in het verleden onderhoudsafdelingen bestonden uit 25 tot 30 medewerkers, is er nu vaak zo drastisch bezuinigd dat slechts twee onderhoudsmedewerkers een complete fabriek onderhouden,” is de ervaring van Marc Vulders van Marvu. “Het gevolg is dat de technische kennis over het machinepark binnen het bedrijf steeds beperkter wordt. Preventief onderhoud krijgt niet voldoende aandacht. Bedrijven staan er te weinig bij stil, dat stilstand door technische storingen grote financiële gevolgen kunnen hebben. Een groot risico voor het voortbestaan van zo’n bedrijf.”

Grafiek onderhoudsmedewerkers

Bron: www.mainnovation.com

8 tips risicobeperking van Marc Vulders

Wij geven u graag de volgende adviezen voor een goede invulling van uw risicomanagement
betreffende onderhoud van uw machinepark, aldus Marc Vulders.

Personele bezetting:

Tip 1: Kijk kritisch naar de bezetting van het technische team. Is er voldoende (technische) kennis over het bedrijf aanwezig tijdens nacht- en weekenddiensten en vakantieperiodes?

Tip 2: Zorg ervoor dat onderhoudspersoneel veilige werkprocessen hanteert en voldoende trainingen volgt om de technische kennis te bewaken.

Onderhoudsplan:

Tip 3: Maak een plan voor preventief en periodiek onderhoud van uw machinepark en zorg dat dit op tijd wordt uitgevoerd.

Tip 4: Vraag bij de leverancier bij aanschaf per productiemiddel een checklist voor onderhoud.

Tip 5: Zorg voor een goede reiniging van uw machinepark, denk hierbij praktische en efficiënte reinigings-CIP-systemen.

Tip 6: Spare part pakketten: leg voorraad aan van kwetsbare onderdelen. Sla deze op op een centrale plek; goed vindbaar voor iedere werknemer. Dit voorkomt onnodige downtime door levertijden van onderdelen en dubbele voorraad.

Tip 7: Om onvoorzien technische falen te voorkomen is het verstandig onderhoudscontracten (of preventieve health checks) met uw leverancier af te sluiten.

Aanschaf machinepark en onderdelen:

Tip 8: Let bij aanschaf van productiemiddelen niet alleen op de aanschafprijs maar ook de levensduurkosten. Overweeg in welke mate u service nodig
heeft van de leverancier.

Bent u benieuwd hoe Marvu foodprocessing equipment u kan ondersteunen en adviseren op gebied van risicomanagement, neem dan gerust contact met ons op. Wij komen ook graag bij u op locatie langs om uw situatie te inventariseren en de best passende oplossing te bieden.

Ja, ik wil graag vrijblijvend advies

Hallo

Laat onze specialisten met u meedenken.