‘De jeugd heeft de toekomst’ is een uitspraak die je misschien wel eens vaker voorbij hebt horen komen. Alhoewel een cliché, zijn het wél de jongeren waar we het van moeten hebben later. Toch gaat het aantrekken van deze jongere generatie niet zonder vallen en opstaan. Met name de technische sector heeft moeite met het inspireren en werven van jong talent. Zo blijkt uit onderzoek van het ROVC dat ook de komende vijf jaar er nog een tekort zal zijn aan jonge technici. Des te meer reden voor Marvu om te onderzoeken hoe dat beter kan en hoe we jongeren kunnen verbinden aan de wondere wereld van techniek. Of sterker nog, hoe zorgen we met zijn allen ervoor dat jongeren de kans krijgen om op een leuke manier in contact te komen met de techniek? Bij Marvu hebben we daar wel een idee bij.
Leerprogramma FIRST
Leerprogramma’s zijn een uitstekende manier om jongeren al vroeg te betrekken in de techniek. Een van de leerprogramma’s waar Marvu in investeert is het van origine Amerikaanse programma FIRST. Zij hebben als visie onze maatschappij en cultuur te veranderen om een wereld te creëren waarin technologie en wetenschap worden gevierd en waar jongeren ervan dromen om de technologische genieën van morgen te worden. Deze visie laat zich vertalen naar interactieve programma’s speciaal voor jongeren om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van wetenschap, engineering en technologie. Elk programma bij FIRST heeft zijn eigen categorie en competitie waarin jongeren het tegen elkaar kunnen opnemen en hun technische skills kunnen laten zien:
1. FIRST Lego League (https://www.firstinspires.org/robotics/fll)
2. FIRST Tech Challenge (https://www.firstinspires.org/robotics/ftc)
3. FIRST Robotics Competition (https://www.firstinspires.org/robotics/frc)
Wat de FIRST leerprogramma’s uniek maakt is de mogelijkheid tot (technische)groei. De leerprogramma’s volgen elkaar namelijk op waardoor jongeren al vroeg in aanraking komen met techniek. Dat begint bij de FIRST Lego League (FLL) waarna de opstap naar de FIRST Tech Challenge (FTC) wordt gemaakt om tot slot mee te doen aan de FIRST Robotics Competition (FRC). Dit betekent dat met de FIRST leerprogramma’s kinderen al op de basisschool kennis kunnen maken met de wondere wereld van techniek. In een later stadia, tijdens de middelbare school, kunnen zij doorgroeien naar de andere twee programma’s. Door te investeren in leerprogramma’s zoals FIRST krijgen jongeren de mogelijkheid om op een speelse manier kennis te maken met de techniek, een sector die anders snel links blijft liggen. Wat blijkt? Het merendeel van de deelnemers aan FIRST kiest uiteindelijk ook voor een technische opleiding
Nederlandse robotica voor studenten: ontmoet Team Rembrandts
De uitvoer van programma’s zoals FIRST begint bij Team Rembrandts. Deze Nederlandse stichting en tevens robotica team is in 2012 ontstaan vanuit een groep studenten van Fontys Hogescholen. Sinds 2013 doet het team mee aan de FRC, om in 2019 voor het eerst wereldkampioen te worden. Een hele prestatie want de competitie heeft namelijk ieder jaar zo’n 4000 teams die meedoen. Naast hun ondersteuning en deelname aan de FRC werkt Team Rembrandts nauw samen met verschillende basis- en middelbare scholen in de regio Eindhoven. Hun doel? Het enthousiasmeren en inspireren van jongeren die interesse hebben in de techniek.Op dit moment bestaat het team uit 75 teamleden die ieder jaar opnieuw een robot bouwen voor de FRC. Deze robot moet ‘from scratch’ en in slechts zes weken volledig worden gebouwd. De spelregels zijn ieder jaar anders dus het kopiëren van een eerder ontwerp is onmogelijk. Voorafgaand aan de bouwperiode worden studenten opgeleid door middel van wekelijkse lessen zodat zij de juiste technische kneepjes later in de praktijk kunnen toepassen. Net zoals FIRST, draagt Team Rembrandts op haar eigen unieke en enthousiaste manier bij aan het toegankelijker maken van de technische sector voor jongeren. Dat maakt stichtingen zoals deze voor professionals de moeite waard om in te investeren. Want alleen op die manier maken we de techniek samen beter.

De rol van de technische sector
Organisaties en bedrijven spelen een belangrijke rol wat betreft het aantrekkelijk maken van de technische sector. Want hoe gaat de jeugd een beeld vormen bij de mogelijkheden in het technisch vak, wanneer de connectie met het bedrijfsleven uit blijft? Dit kun je overbruggen door professionals en studenteninitiatieven zoals Team Rembrandts met elkaar te verbinden en hun krachten te laten bundelen. Het resultaat? Studenten krijgen de kans om in contact te komen met partners en bedrijven zodat zij zich kunnen oriënteren naar de verschillende mogelijkheden en functies die er binnen de technische sector zijn. En andersom, krijgen deze partners en bedrijven de kans om het talent van de toekomst te ontmoeten en het tekort aan technici aan te vullen. Do we need to say more?
‘Sterk in verbinden’ in de praktijk
Bij Marvu zijn we sterk in verbinden. Dat doen we door onze kennis, expertise, persoonlijke aandacht én passie voor techniek te combineren. Zo stellen wij organisaties en hun medewerkers in staat zich te kunnen blijven ontwikkelen, iedere dag weer. Die verbinding, tussen mens en techniek, is precies de reden waarom wij in initiatieven zoals Team Rembrandts en leerprogramma’s zoals FIRST geloven. Door onze krachten en technische kennis te bundelen bouwen we samen aan een sterke fundering voor de technische sector die een positieve impact achterlaat op jongeren. Wij roepen daarom ook al onze partners en andere bedrijven in de technische sector op om mee te doen en bij te dragen op hun manier. Laten we samen nieuwe mogelijkheden en leuke uitdagingen creëren voor jongeren, en de techniek weer laten floreren.
Meer weten over hoe je als organisatie kunt bijdragen en de techniek aantrekkelijker kunt maken? Bekijk dan eens de website van Team Rembrandts of organisatie FIRST.