Wat kost stilstand?

Uit kostenbesparende redenen bezuinigen voedselproducenten vaak veel op het
technisch onderhoud van hun machinepark. Maar hebben deze ondernemers in
de gaten hoe groot de gevolgen zouden kunnen zijn? Want wat kost het als de
productie enkele uren stil valt?

Verontrustende cijfers

In 2010 heeft TNS NIPO onderzoek gedaan naar de technische tekortkomingen aan het Nederlandse machinepark onder meer dan vierhonderd bedrijven. Hierbij spraken beheerders en onderhoudsmanagers zich uit over de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun bedrijfsmiddelen. Bij 135 grotere industriële bedrijven is er sprake van een reële mogelijkheid op serieuze incidenten als gevolg van technisch falen. Oorzaken hiervoor zijn het bezuinigen op kwaliteit bij de aanschaf van nieuwe machines, een sterk verouderd machinepark, het snijden in het onderhoudsbudget en onvoldoende preventief onderhoud.

Verlies kennis machinepark

Vijf jaar na het onderzoek blijkt in de praktijk, dat bedrijven nog steeds geen extra ruimte in hun onderhoudsbudget te kunnen creëren. “Waar in het verleden onderhoudsafdelingen bestonden uit 25 tot 30 medewerkers, is er nu vaak zo drastisch bezuinigd dat slechts twee onderhoudsmedewerkers een complete fabriek onderhouden,” is de ervaring van Marc Vulders van Marvu. “Het gevolg is dat de technische kennis over het machinepark binnen het bedrijf steeds beperkter wordt. Preventief onderhoud krijgt niet voldoende aandacht. Bedrijven staan er te weinig bij stil, dat stilstand door technische storingen grote financiële gevolgen kunnen hebben. Een groot risico voor het voortbestaan van zo’n bedrijf.”

Bron: www.mainnovation.com

8 tips risicobeperking van Marc Vulders

Wij geven u graag de volgende adviezen voor een goede invulling van uw risicomanagement betreffende onderhoud van uw machinepark, aldus Marc Vulders.

Personele bezetting:

Tip 1: Kijk kritisch naar de bezetting van het technische team. Is er voldoende (technische) kennis over het bedrijf aanwezig tijdens nacht- en weekend diensten en vakantieperiodes?

Tip 2: Zorg ervoor dat onderhoudspersoneel veilige werkprocessen hanteert en voldoende trainingen volgt om de technische kennis te bewaken.

Onderhoudsplan:

Aanschaf machinepark en onderdelen:

Bent u benieuwd hoe Marvu foodprocessing equipment u kan ondersteunen en adviseren op gebied van risicomanagement, neem dan gerust telefonisch contact met ons op: tel. +31 (0)413 478 828 of per e-mail: sales@marvu.nl.