Marvu Logo

'Sterk in Verbinden'

ENDE

Uit kostenbesparende redenen bezuinigen voedselproducenten vaak veel op het technisch onderhoud van hun machinepark. Maar hebben deze ondernemers in de gaten hoe groot de gevolgen zouden kunnen zijn? Want wat kost het als de productie enkele uren stil valt?

Wat kost stilstand? Wij rekenden het voor je uit.

Wij rekenen het voor je uit.
Workshop photo

Uit kostenbesparende redenen bezuinigen voedselproducenten vaak veel op het technisch onderhoud van hun machinepark. Maar hebben deze ondernemers in de gaten hoe groot de gevolgen zouden kunnen zijn? Want wat kost het als de productie enkele uren stil valt?

Verontrustende cijfers

In 2010 heeft TNS NIPO onderzoek gedaan naar de technische tekortkomingen aan het Nederlandse machinepark onder meer dan vierhonderd bedrijven. Hierbij spraken beheerders en onderhoudsmanagers zich uit over de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun bedrijfsmiddelen. Bij 135 grotere industriële bedrijven is er sprake van een reële mogelijkheid op serieuze incidenten als gevolg van technisch falen. Oorzaken hiervoor zijn het bezuinigen op kwaliteit bij de aanschaf van nieuwe machines, een sterk verouderd machinepark, het snijden in het onderhoudsbudget en onvoldoende preventief onderhoud.

Verlies kennis machinepark

Vijf jaar na het onderzoek blijkt in de praktijk, dat bedrijven nog steeds geen extra ruimte in hun onderhoudsbudget te kunnen creëren. “Waar in het verleden onderhoudsafdelingen bestonden uit 25 tot 30 medewerkers, is er nu vaak zo drastisch bezuinigd dat slechts twee onderhoudsmedewerkers een complete fabriek onderhouden,” is de ervaring van Marc Vulders van Marvu. “Het gevolg is dat de technische kennis over het machinepark binnen het bedrijf steeds beperkter wordt. Preventief onderhoud krijgt niet voldoende aandacht. Bedrijven staan er te weinig bij stil, dat stilstand door technische storingen grote financiële gevolgen kunnen hebben. Een groot risico voor het voortbestaan van zo’n bedrijf.”

8 tips voor risicobeperking door Marc Vulders

Wij geven je graag de volgende adviezen voor een solide risicomanagementbeleid met betrekking tot het onderhoud van je machinepark, volgens Marc Vulders:

  1. Personele bezetting: Bekijk kritisch de samenstelling van je technische team. Zijn er voldoende teamleden met de nodige technische expertise beschikbaar tijdens nacht- en weekenddiensten en vakantieperiodes?
  2. Onderhoud en personeeel: Zorg ervoor dat je onderhoudspersoneel veilige werkmethoden hanteert en voldoende trainingen volgt om hun technische kennis up-to-date te houden.
  3. Onderhoudsplan: Stel een plan op voor preventief en periodiek onderhoud van je machinepark en zorg ervoor dat dit tijdig wordt uitgevoerd.
  4. Checklist: Vraag bij de aanschaf van elk productiemiddel een onderhoudschecklist aan bij de leverancier.
  5. Grondige reiniging: Zorg voor een grondige reiniging van je machinepark en overweeg praktische en efficiënte reinigingssystemen, zoals CIP-systemen.
  6. Voorraad: Leg reserveonderdelenpakketten aan voor kwetsbare componenten en bewaar deze op een centrale locatie, gemakkelijk toegankelijk voor al je medewerkers. Hiermee voorkom je ongeplande stilstand als gevolg van leveringstijden en dubbele voorraad.
  7. Onderhoudscontract: Om onverwachte technische problemen te voorkomen, is het raadzaam onderhoudscontracten af te sluiten (of preventieve gezondheidschecks) met je leverancier.
  8. Aanschaf van machinepark en onderdelen: Let bij de aankoop van productiemiddelen niet alleen op de aanschafprijs, maar houd ook rekening met de totale levensduurkosten. Overweeg in hoeverre je afhankelijkheid hebt van service van de leverancier.

Ben je benieuwd hoe Marvu foodprocessing equipment jou kan ondersteunen en adviseren op het gebied van risicomanagement? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We komen graag bij je langs op locatie om je situatie te beoordelen en de meest geschikte oplossing te bieden.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op!